Dobro je znati

Članci o zdravlju

Mamografija i UZV dojke

Mamografija je najučinkovitija, neinvazivna (bezbolna), rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalno građen rendgenski aparat (mamograf), kojeg odlikuje posebno konstruirana rendgenska cijev koja emitira zrake male energije (oko 20kv). upotrebljava se kao klinička mamografija - u dijagnostici nejasnih kliničkih nalaza kod simptomatskih pacijentica, mamografija za rano otkriće raka dojke - i dijagnostici klinički okultnog karcinoma i kao screening mamografija - metoda probira kod asimptomatskih pacijentica.


Razlikuju se nativna mamografija, kod koje se obavlja snimanje dojki bez uporabe dodatnih pomoćnih ili kontrasnih sredstava, MR-mamografija i scinti-mamografija. Kod nativne mamografije vrlo je važno pravilno namještanje dojki kod snimanja. Pri tome se obavezno koriste dva položaja: profilni i kraniokaudalni. Veoma je bitno prikazati cijelu dojku, jer se tumori mogu nalaziti blizu stijenke prsnog koša i ostati neotkriveni. Dijagnostička točnost ove metode procjenjije se na 85-90%. U Poliklinici Intermed možete napraviti nativnu mamografiju, također bez dugotrajnog čekanja na red. Ako želite možete biti prisutni kod očitavanja nalaza nativne mamografije i pri tome upitati liječnicu sve što Vas zanima ili što Vam je nepoznato u Vašem nalazu.

 
Preporuka Hrvatske lige protiv raka dojke glasi :

Mlade djevojke trebaju početi sa samopregledom dojki već od 20. godine života (jedanput mjesečno između 5. i 10. dana menstruacijskog ciklusa), nakon 25. odnosno 30. godine života preporučuje se jedanput godišnje obaviti klinički i ultrazvučni pregled dojki,
s 40 godina potrebno je obaviti tzv. bazalnu mamografiju, uz ultrazvučne kontrole svakih 6 mjeseci do godinu dana. Mamografija se potom preporučuje svake dvije godine.
Nakon 50. godine života preporučuje se obaviti mamografiju jedanput godišnje.Računa se da je redovitim pregledima i mamografijom moguće smanjenje smrtnosti od raka dojke za ok 30%.


Tkivo dojke je kod mnogih žena u kasnim 30-im i ranim 40-im godinama previše zgusnuto i apsorpcija rendgenskih  zraka visoka, pa mamogrami nisu od velike koristi. Stoga je osobito kod mlađih žena ultrazvuk dojke prikladnije dijagnostičko sredstvo i od veće pomoći nego mamografija. Ultrazvuk dojke je tehnika pregleda tkiva dojke putem zvučnih valova visoke frekvence (ultrazvučni valovi) koji prolaze kroz dojku, odbijaju se različitom brzinom od strukture dojke i vraćaju do sonde, odnosno ekrana gdje se očitavaju njihovi povratni odjeci.

Ultrazvučni pregled je od neprocjenjive vrijednosti u diferencijaciji između solidnih i cističnih promjena , kao i za razjašnjavanja opipljivih kvržica u dojci.
Sa sigurnošću od gotovo 98% pomoću ultrazvuka se može razlikovati radi li se o dobroćudnoj ili zloćudnoj kvržici. Ukoliko postoji ikakva dvojba o prirodi nalaza, pod ultazvučnim vodstvom se načini aspiracija ili biopsija kako bi se dobile nove dijagnostičke i često prognostičke činjenice.
Mamografija i ultrazvuk dojki danas predstavljaju metode koje se sve više međusobno dopunjuju - komplementarne metode, od kojih svaka ima svoje mjesto u dijagnostici promjena dojke.

 
Cilj svih preventivnih pregleda dojke je pronaći tumor u najranijoj fazi razvitka, kada je njegovo izlječenje gotovo 100%. Obzirom na učestalost raka dojke i činjenicu da u dobi od 20 godina obolijeva samo jedna od 2.500 žena, u čedrdesetim jedna od 63 žene i u pedesetim jedna od 28 žena (National Cancer Institute USA), osobita pozornost se posvećuje ženama starijim od 50 godina.

Ultrazvučne kontrole i mamografije pruža Vam i Poliklinika Intermed u najkraćem mogućem roku, bez dugotrajnog čekanja na red. 

Ustanova obuhvaća više specijalističkih ambulanti u kojima se provode dijagnostika i liječenje kao i preventivni pregledi u cilju ranog otkrivanja i sprečavanja bolesti

"INTERMED" Požega

Matije Gupca 21
HR-34000 Požega
Hrvatska

Email:     info@poliklinika-intermed.hr    
Telefon: 034/271-662 , 034/312-499
Fax:      034/312-024

Radno vrijeme klinike od 7,00 - 20,00 sati

"INTERMED" Kutina

Augusta Šenoe 1
HR-44320 Kutina
Hrvatska

E-mail:  kutina@poliklinika-intermed.hr
Telefon: 044/625-086 091/312-4990
Fax:      044/625-086

Za informacije o radnom vremenu kontaktirajte nas

Ukoliko nas želite kontaktirati ili se naručiti na pregled, molimo Vas da popunite krakti formular.

"INTERMED" Našice

Bana Josipa Jelačića 15a
HR-31500 Našice
Hrvatska

E-mail:  nasice@poliklinika-intermed.hr
Telefon: 031 550 677
Fax:      -

Za informacije o radnom vremenu kontaktirajte nas