ŠEĆERNA BOLEST - DIABETES MELLITUS je kronično oboljenje kod kojeg je poremećen metabolizam ugljikohidrata zbog nedostatka inzulina. Bolest se javlja u svakoj životnoj dobi, a najčešće u dobi od 40-70god. češće u žena. Uzrok bolesti je nedostatak inzulina koji može biti apsolutan. Postoji primarni oblik (genetski, juvenilni, adultni).
Manifestaciju diabetesa pospješuje debljina, zarazne bolesti, traume, poremećaji endokrine regulacije (pubertet, graviditet, klimakterij). Sekundarni oblik nije nasljedan. Prirodni razvoj šećerne bolesti; zbog nedostataka biološki aktivnog inzulina smanjeno je iskorištavanje šećera povećava se razgradnja masti. Preko bubrega organizam gubi puno vode, dehidrira. Simptomi su: jaka žeđ, jaka glad,učestalo mokrenje. Osobe mršave usprkos pojačanom teku. Komplikacije diabetesa mogu se javiti na očima, dišnim organima, srcu, bubrezima, mokraćnom sistemu, na koži, venama, nervnom sustavu.
Hipoglikemija je dosta česta komplikacija terapije inzulinom, to je smanjena koncentracija šećera u krvi: osoba je orošena hladnim znojem, lice mu je blijedo, srce lupa,a krvni tlak je povišen, drhtavica. Kod znakova hipogligemije treba dati kocku šećera, a kod težih zvati liječnika. Svoju kontrolu šećera u krvi možete obaviti kod nas u Poliklinici INTERMED.
NAMIRNICE KOD ŠEĆERNE BOLESTI:
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI: jedite obrano ili djelomično obrano mlijeko 0,9%, obrani,nemasni jogurt, svježi sir, dimljeni ovčiji.
KRUH: integralni kruh, tost, izbjegavajte kruha sa uljem, mlijekom.
TJESTENINA: riža, krupica, ječam, kukuruzno brašno. Prednost dajte integriranoj tjestenini i riži. Začinite maslinovim uljem, rajčicama, povrćem ili kuhajte u nemasnoj juhi ili juhi od povrća.
MESO: puretina, piletina, konjetina, meso kunića, nemasna svinjetina, teletina, junetina, govedina, janetina. S puretine i piletine skinite kožicu, kuhajte bez dodatka masnoće, začinite s malo ulja.
RIBA: brancin, zubatac, oslić, srdela, orada, pastrva. Izbjegavajte masne ribe poput šarana.
SALAME: dimljeni nemasni pršut, nemasna kuhana šunka.
JAJA: dozvoljena su 2-3 jaja tjedno.
POVRĆE I MAHUNARKE: sve vrste kuhanog ili nekuhanog povrća barem jednom tjedno. Krumpir i mahunarke ne jedite u istom obroku s kruhom i tjesteninom.
VOĆE: sezonsko, svježe voće, sirovo. Izbjegavajte voće s puno šećera (banane, smokve, grožđe), kestene te suho voće izbacite iz prehrane.
MASNOĆE: prednost dajte nekuhanom maslinovom ulju, kukuruznom i suncokretovom. Ograničite unos maslaca te izbacite margarin, životinjsku mast i vrhnje.
PIĆA: mineralna i obična voda, čaj, kava. Izbacite alkoholna slatka pića poput likera te gazirana(coca cola, naranđa, tonik). Dozvoljeno je vino i pivo u normalnim količinama.
SLATKIŠI: izbacite sve vrste šećera, med, slatkiše, kekse, torte, pudinge, kreme. Rabite umjetna sladila.
RAZNO: izbacite sva masna jela(majoneze, umaci, masline, kakao), namirnice konzervirane u ulju. Izbjegavajte sve konzervirane namirnice izuzev smrznutih. Preporučava se upotreba začinskog bilja: bosiljak, kadulja, peršin, ružmarin, lovorov list.