Dobro je znati

Članci o zdravlju

Specijalistički pregled urologa

Pregledprostate li predstojne žlijezde. Naime, rak prostate je najčešća zločudna bolest u muškaraca, a budući da se 70% oboljelih javlja liječnku tek kada je rak toliko uznapredovao da se više ne može izliječiti, ne čudi što je stopa smrtnosti od te bolesti iznimno visoka. Zbog toga se muškarcima starijim od 50 godina preporuča napraviti test na PSA ( prostata specifični antigen). Radi se o specifičnom biokemijskom markeru koji nam pomaže uhvatiti eventualni rak prostate u ranom stadiju bolesti.       

Osim toga, i dobroćudno povećanje prostate može prouzročiti čitav niz uroloških problema, od nemogućnosti mokrenja i bolnog mokrenja uz osjećaj žarenja, pa do vrlo učestalog noćnog mokrenja. To je razlog zašto se muškarcima te dobi, izuzev osnovnog urološkog pregleda, savjetuje učiniti urološki ultrazvuk i uroflowmetriju, tj. mjerenje protoka mokraće. Ovom pretragom mjere se brzine protoka urina kroz mokraćnu cijev i tako sakupljaju informacije vrijedne za dijagnostiku i daljnje liječenje.
Bez obzira ima li muškarac urološke smetnje svaki muškarac iza pedesete treba posjetiti urologa. Prvi pregled se sastoji od digitorektalonog pregleda. Digitorektalnim pregledom gledamo veličinu prostate njezinu konzistentnost tj. je li ona elastična i glatka oštro ograničena od okoline.

Stariji muškarci imaju izraženije tegobe no muškarac već sa 40 godina može imati prve simptome. Prostata raste s godinama i taj se postotak povećava, pa u osmom desetljeću od benigne hiperplazije prostate obolijeva oko 80 posto muškaraca.

Ustanova obuhvaća više specijalističkih ambulanti u kojima se provode dijagnostika i liječenje kao i preventivni pregledi u cilju ranog otkrivanja i sprečavanja bolesti

"INTERMED" Požega

Matije Gupca 21
HR-34000 Požega
Hrvatska

Email:     info@poliklinika-intermed.hr    
Telefon: 034/271-662 , 034/312-499
Fax:      034/312-024

Radno vrijeme klinike od 7,00 - 20,00 sati

"INTERMED" Kutina

Augusta Šenoe 1
HR-44320 Kutina
Hrvatska

E-mail:  kutina@poliklinika-intermed.hr
Telefon: 044/625-086 091/312-4990
Fax:      044/625-086

Za informacije o radnom vremenu kontaktirajte nas

Ukoliko nas želite kontaktirati ili se naručiti na pregled, molimo Vas da popunite krakti formular.

"INTERMED" Našice

Bana Josipa Jelačića 15a
HR-31500 Našice
Hrvatska

E-mail:  nasice@poliklinika-intermed.hr
Telefon: 031 550 677
Fax:      -

Za informacije o radnom vremenu kontaktirajte nas